Ur ungdomars perspektiv

Är du mellan 14-20 är du välkommen att lämna in förslag om förändring till Kungsbackas egna förslagslåda för ungdomar. På webbplatsen barbrobetalar.se finns det möjlighet att lämna in förslag under de två första veckorna på varje termin, som man den sista veckan sedan röstar på. De förslagen som fått flest röster diskuteras på rådslag mellan ungdomar och politiker. Om förslaget är tillräckligt intressant att förverkliga, skickas det sedan vidare upp i det politiska systemet.

 

Barbro Betalar leds av en arbetsgrupp med både vuxna tjänstemän och ungdomar. Vi har träffat Theo Hessler, fd. ordförande för Barbro Betalar. Efter att ha vistats en del på Kungsbackas ungdomshus Elektronen, fick han reda på organisationen och redan efter ett möte hade han bestämt sig för att vara med. Det som drev honom var att ungdomar hjälper ungdomar och att man får träffa politiker för att påverka.

 

Theo tycker själv att de får påverka väldigt mycket. Han säger att det inte är svårt att få igenom ett förslag, så länge det gynnar många ungdomar i Kungsbacka. Stängslet mellan spåren på kba station, sänka priserna på bio på måndagar och torsdagar och en centrifug vid vägen utanför Ljud&Bildskolan, är bara några exempel på förslagen som Barbo Betalar lyckats få igenom. De har något de kallar för den "vanliga" bankomaten, som innefattar en budget på 100 000 kr varje år. Det är denna man söker pengar till för mindre saker, te.x spelningar på Elektronen och filmkvällar men också för att te.x starta ett nytt fotbollslag.”Kampanjen” hålls 2 gånger om året där man får lämna förslag på barbrobetalar.se, där man sedan röstar. Du kan lämna förslag om bättre skolmat, att bussarna ska gå oftare osv. En sak de har arbetat med länge är skolkort till alla ungdomar i Kungsbacka. Om förslaget får flest röster går det vidare till ett rådslag tillsammans med politiker, Barbro Betalar-gruppen och de som lämnat förslaget.

 

Många förslag till Barbro Betalar handlar om kollektivtrafiken i Kungsbacka. Ett av de populäraste förslagen är gratis busskort till alla skolever.

Foto:  Lisa Palmgren och Clara Bergstedt


 

Tina Palmér går på Ljud&Bildskolan i Kungsbacka och hon har velat få igenom förslaget om en basketplan på skolgården. Hon berättar om hur hon fick samla in namnlistor till basketplanen som speciellt hennes klass hade tjatat om att få. Men när hon undrade vilka som ville gå med och prata med politikerna fick hon inget gensvar. ”Då var det inte en käft som räckte upp handen, det var bara jag liksom”. På varje klassråd hade det pratats om basketplanen, men när det väl fanns en chans att få det genomfört ställde ingen upp. Hon tycker inte det är någon idé att klaga om man inte är redo att göra något för en förändring.

Tina fick med sig några från musikklassen på skolan som tyckte förslaget var värt att lägga lite tid på. När de var på Barbrokratidagen fick de först lyssna på en föreläsning om någon form av ungdomsorganisation som hade bra kontakt med politiker i Borås, efter det fick de kolla på förslagen och rösta på vilka de tyckte var mest relevanta. De förslag som då var mest relevanta fick man föra fram för politikerna som senare kom och hälsade på på elektronen. ”Det var väldigt intressant och lärorikt att få sitta ansikte mot ansikte med riktiga kommunpolitiker och se vad det är för jargong de har och hur man måste gå tillväga för att få fram någonting viktigt, man måste ju verkligen vara bra på retorik och på att snacka liksom.”

När vi frågar om vad Tina fick för respons, om politikerna lyssnade på vad hon och de andra hade att säga fick vi svaret att det var olika. Hon fick uppfattningen att den ena politikern hon pratade med inte lyssnade speciellt noga, och till och med avbröt henne när hon skulle ställa en fråga. ”Då fick ju jag vara lite snabb och säga att, ”ursäkta, men jag tror inte riktigt du uppfattade min fråga för jag fick nämligen inte framföra den ordentligt”, så man får ju vara väldigt skarp när man snackar med dem så att de inte struntar i en och kör över en”. Hon tycker att det är bra att de finns sådana mingeldagar, så att ungdomarnas röster blir hörda – det är ju de framtida rösterna. Ungdomar tappar hoppet om de känner att de inte får någon respons av politikerna, att man inte känner att det är någon mening att rösta då, tror hon.


Hur gick det då med förslaget om en basketplan? Politikerna menade att en basketplan inte skulle tillfredsställa allas behov och att en fritidspark med olika aktiviteter i så fall skulle vara bättre. Det skulle ju bara vara ännu bättre tyckte Tina. Hon berättar att det har ryktats om att förslaget har gått igenom, men ingen har kontaktat henne. En av de som följde med henne till mötet med politikerna hade hört att förslaget gått igenom och att en fritidspark skulle byggas, men än så länge verkar det bara vara rykten.


Efter förslaget med basketplanen gick Tina med i Barbro Betalar. Hon berättar att eldsjälen i henne vaknade till liv och att hon vill se till att det faktiskt blir någonting gjort. Det gäller att vara beredd på att om man vill ha någonting gjort får man kämpa för det, därför tycker hon det är bra om fler gör som henne, och går med i Barbro Betalar, så att man kan få fler dialoger och beslut. Tina själv tycker att det är ett väldigt bra initiativ om man känner att det inte händer något och man vill ha förändring.


Hon berättar också om en resa till Sarajevo där hon och en annan elev på LBS medverkade i ett internationellt filmprojekt med temat mänskliga rättigheter. De fick göra animerad dokumentärfilm baserat på bland annat inspelade intervjuer från flyktingar. ”Vill man få fram någonting större är det en schysst grej, det har inspirerat mig” säger hon om just animerad film. ”Om det är animerat så fastnar ju folk lite bättre för det och orkar se igenom hela och får budskapet till sig”. En animerad dokumentärfilm, eller filmer överhuvudtaget går att sprida via till exempel Youtube eller Facebook så att folk ser och uppmärksammar. Tina avslutar med att säga att man inte kan förändra världen på en dag, men om bara en person ser ett klipp eller en film och tänker på det innan den går och lägger sig, gör att man har gjort någon form av påverkan.

Text: Lisa Palmgren och Clara Bergstedt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



Journalistgruppen på Ljud och Bildskolan Kungsbacka

Clara Bergstedt


Emma Grann


Emmy Thörnelöf


Frida Liljeberg


Lisa Palmgren


Mathilda Simmergren


Zackarias Edwall