Hur man går till väga för att påverka i Kungsbacka
Så här kan det gå till när man lämnar in ett förslag som ska nå kommunen. Om du går i 8:an, 9:an eller på gymnasiet och har en idé på något du skulle vilja ändra på i Kungsbacka.
-
Ha en bra idé på något du skulle vilja ändra på i Kungsbacka.
-
Under två veckor i början av varje termin kan du gå in på barbrobetalar.se och lämna ett förslag om vad du vill ändra på.
-
Barbro Betalar tittar igenom ditt förslag och kollar igenom att det följer deras regler och sedan publiceras det så att det går att rösta på det.
-
Sedan får man helt enkelt tipsa sina vänner och klasskompisar om att de ska gå in och rösta på just ditt förslag på hemsidan.
-
De förslagen som får flest röster blir det rådslag om. När röstningen har avslutats kan du läsa när och om vad blir rådslag.
-
Om ditt förslag får vara med under rådslaget får du vara med och presentera ditt förslag för politikerna. Politikerna kommer sedan avgöra om det går att genomföra. Efter rådslaget tar politikerna med förslagen och era synpunkter med sig till kommunfullmäktige eller någon annan av nämnderna.
-
Ett förslag kan ibland lösas enkelt. Men ibland kan det även kosta mycket pengar och berör många människor och då behöver konsekvenserna vägas in innan man kan ta ett beslut.
Andra saker du skulle kunna göra för att påverka i Kungsbacka kommun är att;
Kontakta kommunalrådet
Per Ödman (M)
E-post: [email protected]
Ulrika Landergren (FP)
E-post: [email protected]
Eva Borg (S)
E-post: [email protected]
Kontakta partierna
Du kan ta kontakt med gruppledarna för de politiska partierna i kommunfullmäktige.
Kontakta politikerna
Du kan ta personlig kontakt med de ca 300 politikerna i Kungsbacka kommun. Deras kontaktuppgifter finns i kommunens förtroendemannaregister.
Lämna en kommentar
Om du har synpunkter, förslag eller klagomål på kommunens service kan du lämna en KOMmentar. Du kan ringa 020-86 80 20 och lämna en förlag på telefonsvararen.
Skicka in talongen som finns på Kungsbacka bibliotek, på medborgarkontoret och alla stora kommunala arbetsplatser. Skriv ner din KOMmentar och skicka in gratis.
Skicka e-post till [email protected].
Medborgarkontoret
På medborgarkontoret i stadshuset kan du framföra dina synpunkter, bli hänvisad till rätt person och få hjälp med att skriva en kommentar.
Text: Nathalie Ring
Dags att ta sig i kragen
Foto: Emmy Thörnelöf
Dagens ungdomar är lata, oansvariga och oengagerade. Speciellt när det gäller politik och att påverka skolan och samhället. Det är i alla fall så som jag har uppfattat den bilden som tyvärr finns av oss. Personligen kan jag ju meddela att detta inte gäller alla dagens unga, men jag måste faktiskt erkänna att det tyvärr ligger lite sanning i det. Jag tror att mycket av vårt oengagemang angående att påverka samhället vi lever i beror på att de som har makt inte tar våra åsikter och idéer på allvar. Vi är heller inte tillräckligt ihärdiga och jobbiga för att få som vi vill. När de som verkligen vill och försöker att påverka hela tiden blir bortprioriterade tappar de tillslut orken och lusten. De orkar helt enkelt inte att anstränga sig för att få sina idéer och förslag hörda. Detta tycker jag är väldigt synd då jag är ganska så säker på att ungdomar faktiskt har mycket bra att komma med när det gäller att förbättra samhället. Det är ju vi som är framtiden, det är ju vi som ska ta över efter dagens politiker och chefer. Troligtvis så finns det många av dagens fortfarande engagerade ungdomar som mer än gärna skulle ersätta några av de nuvarande politikerna.
Svenska ungdomar har det väldigt bra och mycket att säga till om när det gäller politik om man jämför med ungdomar i många andra länder världen över. Vi får i alla fall tycka och tänka som vi vill, vi får till och med yttra det. Det ska vi vara glada för, men vi ska också ta tillvara på denna möjlighet vi har. Jag tror att de flesta inte vet om vilken chans som finns att ta om man verkligen vill påverka. Tänk hur ungdomar från andra länder skulle reagera om de helt plötsligt fick samma regler som vi här i Sverige. Förmodligen så skulle de kasta sig över de som har makten och komma med olika förslag och idéer. De skulle säkerligen vara mer ihärdiga också, bara för att de nu har fått chansen att kunna påverka, något som de inte ens kunde drömma om innan. Det jag vill få fram är att vi som har växt upp med frihet och möjligheten att påverka knappt tänker på det just för att vi alltid har kunnat göra det. Det är inget nytt och spännande för oss. Det kan hända att man har försökt att förändra något någon gång och fått ett nej eller inget svar alls för att sedan ge upp och säga ”jag försökte”. Visst, det är svårt att kunna påverka. Visst blir vi unga inte alltid tagna på allvar. Men inte ska lite motgångar och hinder få oss att ge upp. Vi borde stå upp och fortsätta att slåss för vår framtid.
Text: Emmy Thörnelöf
En chans att påverka
En av dessa sommarjobbare är Petter Åkerlund. Vi träffade honom på biblioteket i Kungsbacka för en intervju. Det är en lång, smal kille med mörk mössa som möter oss i entrén, han ser sig sökande runt i lokalen och våra blickar möts. Vi hälsar artigt och väljer ett bord i de lite lugnare delarna av biblioteket. När vi förbereder oss för att börja tar Petter upp en rubiks kub ut väskan som han börjar leka med. På mindre än två minuter är den klar. Han skrattar lite och säger att han gillar kuber. Hans rekord är att lösa den på 48 sekunder.
Petter Åkerlund är 17 år och bor i Kullavik. Han är en av de få ungdomar i Kungsbacka som tycker det är viktigt att engagera sig i politik och att kunna påverka. Men att jobba med det var inte självklart. ”Helt ärligt sökte jag jobbet för att jag inte ville rensa ogräs”, skrattar han ”Så hittade jag jobbet som feriearbetare på Kungsbackas hemsida och tänkte ”Vad kul, jag ansöker!”. Kommunen sökte tio feriearbetare men i slutändan var det elva stycken som fick jobbet. ”Cheferna kunde inte bestämma sig för bara tio” säger han medan han för andra gången löser rubikskuben. Jobbet pågick under tre veckor och deras arbetsuppgift var att analysera och hitta lösningar på de problem ungdomar har i Kungsbacka idag, och till slut komma fram med förbättringsförslag. Allt för ungdomarna i Kungsbacka. ”Det är 3 veckor då man ska prata, diskutera, lyssna, lära dig saker. Det är som en skola fast du lär dig mer intressanta saker och du känner verkligen att du gör någonting viktigt. Det fanns en bra känsla av att man faktiskt höll på att förändra någonting. Bara den känslan gör att det blir kul”, ler Petter.
Om något blir av med förslagen vet de inte än. ”Det tar ju tid, det är inga förslag som har fått chansen att komma långt än. Men med tanke på att varenda nämnd vi har presenterat förslagen för är jättepositiva hela tiden och bara vill få igenom det direkt så kommer någonting att hända med förslagen, på ett eller annat sätt. Men än så länge har det inte blivit någonting med tanke på att det tar lång tid.” säger Petter och ler. På frågan om han tyckte att det var ett roligt jobb finns det ingen tvekan alls i hans röst. ”Det var skitkul, verkligen jätteroligt! Det roligaste är nu när vi gör presentationerna och när folk visar att de tycker att man är duktig. De visar verkligen sin uppskattning, de kunde bara spontant ropa ut ”wow” under en föreläsning! Det är så härligt att de verkligen tycker att det är bra. På något föredrag var det någon som kom fram och skakade hand efteråt och sa att de tyckte att det var grymt och det kändes jättebra att de tycker att vi, som ungdomar, har bra förslag”, fortsätter Petter.
Idag är Petter engagerad i många andra politiska sammanhang som Barbro Betalar och HBTQ-gruppen (Homo- bi- trans – queerpersoner). Den senare ska nu uppmärksammas i en festival framöver. ”Vi ska anordna en festival med den gruppen i början av maj. Den ska vara i Kungsbacka. Vi gör en festival med musik osv. Det är viktigt för mig är att det inte blir en vanlig HBTQ-festival, det finns redan i Göteborg, Pridefestivalen. Den här festivalen ska inte bara vara inriktad på HBTQ utan på jämställdhet i allmänhet. Budskapet att det inte spelar någon roll vart du kommer ifrån, hur du pratar, vilken sexuell läggning du har, bara att du är en människa”. Petter tycker att ungdomar i Kungsbacka är dåliga på att engagera sig. Han tror att det är för att de känner att de inte har tid och att de inte är nog intresserade. Men han tror också att många inte vet hur man kan påverka. ”Det var något som vi upptäckte i LUPP-undersökningen, att det är väldigt få som tror att de faktiskt kan förändra någonting”, förklara Petter. Men han tycker inte att det är kommunens fel utan att det snarare ligger på ungdomarna. ”Kommunen är bra på att nå ut tycker jag, det är ungdomarna som inte tar till sig någonting. Det är faktiskt en utav våra frågor, hur vi ska nå ut till ungdomar. Marknadsföring är ett svårt ämne, det finns för mycket och folk bryr sig inte tillräckligt mycket. Kommunen försöker nå ut gång på gång på gång men det är svårt. Över huvud taget så tror jag inte att ungdomar är engagerade, för att de orkar inte helt enkelt”, säger han och rycker lite på axlarna.
Att Petter är med i HBTQ-gruppen är inga konstigheter. Hans hjärtefrågor handlar om jämställdhet, rättigheter och om människor. ”Under jobbet fick vi reda på mycket statistik, som att 50% av alla ungdomar tycker att skolan inte reagerar när en lärare kränker en elev”, Petter skakar på huvudet. ”Och att stressnivån hos ungdomar ligger 20% över rikssnittet i Kungsbacka. När vi först såg den här statistiken blev vi väldigt upprörda, vi satt och skrek ut ”Kolla på det här!”. Man blev lite chockad och för första gången förstod man att man faktiskt behöver förändra kommunen. Jag har alltid tänkt att Kungsbacka är en bra kommun, så när jag först kom till elektronen så visste jag inte vad jag skulle säga, jag trodde inte att det behövdes förändras. Sedan när jag läste statistiken så förstod jag att det uppenbarligen inte är så bra som man tror”, säger han med en bekymrad min.
Petter Åkerlund.
Foto: Emma Grann
En annan av de 11 feriearbetarna är Klara Gattbro. Hon går den estetiska linjen på Aranäsgymnasiet och gillar att engagera sig i bland annat teater och politiska frågor. När vi träffar henne är hon är mycket positivt inställd när hon berättar om hur hon bestämde sig för att bli kommunutvecklare i Kungsbacka. ”Jag tyckte att det skulle vara en intressant möjlighet att bli hörd och få en chans att påverka”, berättar Klara.
Hon förklarar syftet med kommunutvecklarnas arbete att komma fram med en handlingsplan som de arbetat fram utifrån lupp-undersökningen. De skulle hitta möjligheten att förändra de problem som finns i Kungsbacka bland ungdomar och Klara tycker att de klarade sitt arbete mycket bra. ”Vi kom fram med väldigt bra förslag, och de allra flesta var gratis och det fanns involverat samarbete mellan olika myndigheter och ungdomarna” säger hon med ett leende på läpparna.
”Den första veckan hade vi föreläsningar om genus och om hur kommunen är uppbyggd. Sedan de två sista veckorna försökte vi hitta möjligheter att förändra de här sakerna” berättar Klara.
Klara beskriver jobbet som väldigt lärorikt och roligt. ”Alla jobbade tillsammans, vi hjälptes åt och det var en jättebra stämning i gruppen. Just för att det var en sån härlig grupp blev det genast roligare att jobba, man kände verkligen att man hade gjort något produktivt och hjälpte andra på något sätt”, berättar hon. ”Det kändes viktigt”. Klara lutar sig framåt och harklar sig lågt innan hon fortsätter. ”Vi var på studieresa till Uddevalla där de höll på med ett liknande projekt och där hade lottat ut platserna för de som skulle jobba och jag tycker inte att deras resultat var alls lika bra, de verkade inte ta det lika seriöst som vi”. Klara lutar sig tillbaka i stolen igen och lägger händerna i knät. ”Nu ska jag inte säga att vi var bäst men vi brann verkligen för det här och det märkte man att de inte gjorde”, fortsätter hon. Precis som Petter berättat blev Klara också upprörd över saker de fick lära sig. ”Det som upprörde mig mest var att lärarna inte brydde sig om någon elev blev kränkt. De handlade inte när de fick reda på det. Det är sådant som inte får ske”, säger Klara bestämt och fortsätter, ”eftersom att jag är involverad i en ungdomsgrupp mot rasism så var frågan om smygrasism viktig för mig, det förekommer alldeles för mycket hat och kränkningar beroende på vilket kön, etnicitet eller religion man har”, säger hon och tystnar.
Precis som Petter tycker Klara Gattbro också att ungdomar i Kungsbacka inte är bra på att engagera sig i politiska frågor. ”Jag tror att väldigt många inte vet att de kan påverka. De känner kanske att det inte är någon idé att göra något eftersom att ingen kommer att lyssna på dem. Det var så jag kände innan jag fick höra talas om Barbro Betalar, men allt kan ju egentligen motverkas med hjälp av utbildning. Får ungdomar lära sig att det finns ett bra forum för dem här i Kungsbacka så tror jag att de kommer att vilja engagera sig mer”, säger hon. ”Politikerna säger ju att ´Vi har gjort allt vi kan´ men jag tror inte riktigt att de vet var ungdomarna rör sig eller hur de bäst blir kontaktade om saker, event eller liknande. Jag tror att det kan vara en anledning till att ungdomar inte vet att de kan påverka. Barn och ungdomar går ju liksom inte till stadshuset”. Klara skrattar till men blir genast seriös igen och tittar ner i marken. ”Jag tror att vi måste bli bättre från båda håll, både vi ungdomar och politikerna”, säger hon sedan.
Klara Gattbro.
Foto: Emma Grann
När vi frågar Klara om hon tyckte att hon och de andra feriearbetarna lyckades påverka så lyser hon genast upp. ”Ja verkligen! Och när vi presenterade det här för samrådsgruppen så fick vi så otroligt bra gensvar”, säger hon glatt. Hon lutar sig framåt igen och fortsätter ”Jag vill rekommendera det här jobbet till alla som känner att de kan göra något, att man vill påverka kommunen. Bara man brinner för det så går det andra ganska lätt. Jag lärde mig så mycket också, hur man arbetar för att få fram någonting ganska stort, hur man kan lägga fram sina förslag på ett seriöst sätt och professionellt sätt”. Hon tar en kort paus, tittar på oss och säger glatt ”Jag skulle definitivt kunna tänka mig att göra det igen nästa år!”.
Petter känner att också att han påverkade och att han gjorde något nyttigt genom sommarjobbet men han skulle inte välja samma sommarjobb nästa sommar. ”Jag tänker att det inte är bra att ha samma person två år i rad. Jag vet inte vad jag ska göra nästa år men det här jobbet ser bra ut på CV, så jag gissar att jag kommer att kunna få ett bra jobb ändå". När vi frågar Petter och Klara vad de vill jobba med ”när de blir stora” är militär drömjobbet för Petter, men han pratar också om att bli politiker. ”Jag tror att jag har blivit ganska bra på att både hantera intervjuer och media, och även att debattera och använda rätt ord. Det lärde vi oss. Det är bra att få lära sig att hantera den sortens av stress och press”. Klara tänker i andra banor. ”Förhoppningsvis kommer jag studera mänskliga rättigheter och hjälpa till i något u-land. Om det inte blir teater då!”, skrattar Klara.
Text: Mathilda Simmergren & Emma Grann
Statistik om Ungdomar i Kungsbacka 2011
Statistik:1
Hur trivs ungdomar i kungsbacka?
Mycket bra 20% Bra 39% Okej 20% Mindre bra 7% Dåligt 14%
Statistik:2
Vill Kungsbackas ungdomar vara med och påverka frågor som rör kungsbacka?
Ja 64% Nej 36%
Statistik:3
Har ungdomarna i kungsbacka försökt påverka sin omgivning via kommunen?
Ja 15% Nej 85%
Statistik:4
Anser våra ungdomar att de har blivit informerade av skolan hur de kan påverka sin omgivning?
Ja 61% Nej 14% Vet ej 25%
Statistik:5
Vad ungdomar tycker är bäst med Kungsbacka.
Att det är nära till Göteborg Bra pendeltåg till Göteborg Nära till havet Fin och mysig stad
Nära till Tyskland och Danmarks- båtarna Kungsmässan
Statistik:6
Vad ungdomar tycker skulle kunna bli bättre i Kungsbacka.
Mer bostäder till unga
Billiga bostäder till unga
Mer folk på stan, det känns dött
Mer som Varberg, kungsbacka saknar nattliv
Flera krogar
Krogar som är öppna längre
Fler bussar
Bussar som åker hela natten
Billigare bussar
Mer gamla byggnader
Statistik: 7
Hur gick de ungdomar tillväga som försökt påverka sin omgivning?
Barbrobetalar 50%
Klassråd 25%
Ringt kommunen 25%
Text: Zackarias Edwall
Barbro Betalar
Maria Nilsson, ungdomsutvecklare för Barbro Betalar är en person som har mycket kontakt med ungdomarna, både på skolorna och via barbrobetalar.se som hon sköter.
- Vår mål grupp är de ungefär 8.000 ungdomar i kommunen inom åldrarna 14-20. Det är många som vi vill informera om möjligheten som Barbro Betalar ger för att kunna påverka i kommunen. Mycket handlar om att nå ut till alla kommundelar och sprida ordet om Barbro Betalar, säger hon.
Ett av målen som blir mer aktivt framöver är att göra Barbro Betalar mer lättillgängligt. Planerna är att det ska finnas en kontaktperson för de som bor i Kullavik och Särö. Det innebär att dem inte ska behöva åka till Kungsbacka för att påverka.
Så går det till
Två gånger per år har Barbro Betalar kampanj. Under kampanjens tid kan du som är ung bidra med förslag på hemsidan, detta gör man den första månaden varje termin. På hemsidan röstar man fram förslag under två veckor och de bästa kommer till rådslag där politiker och ungdomar diskuterar dem. Efter rådslaget tar politikerna med ungdomarnas synpunkter till kommunfullmäktige, sedan hoppas man på ett bra beslut.
- I vissa förslag fattas besluten på fullmäktigenivå där 61 ledamöter utreder. Många förslag går lättare och snabbare, men det är också de som inte syns, säger Maria.
Vad har genomförts?
Många viktiga förändringar har genomförts tack vare de ungdomar som har engagerat sig och velat ändra på sin tillvaro. Några av de förändringar som skett är bland annat bärbara datorer till eleverna på många skolor, fräschare bussar och ändringar angående avståndet för att få skolbusskort.
Andra bidragsalternativ
Ett annat alternativ för att hjälpa till att utveckla Kungsbacka kommun är kommentaren på kungsbacka.se. Där kan du anonymt ställa frågor om vad som helst till kommunen. Frågan kommer sedan delas ut till ansvarig person som måste svara. Om du var anonym kan du se svaret på hemsidan, om du gick ut med kontaktuppgifter kontaktas du. Kommentaren är till för alla. För den mer entusiastiska ungdomen är alltid Barbro Betalargruppen öppen där man har hand om förslagenv, men där kan det också ordnas festivaler och filmkvällar. Om du vill syssla med något och inte har vänner som är intresserade av just det kan Barbro Betalar hjälpa dig att leta folk från olika kretsar.
- Det börjar oftast med att en person kommer till oss, det är allt som behövs, säger Maria.
Text: Zackarias Edwall
Fem snabba med Kjell-Åke Andesson
Vad gör fritidsnämnden i Kungsbacka?
Vi stödjer fritidsverksamheten för ungdomar som är 7-20 år gamla. Sedan första januari i år har vi också blivit ansvariga för folkhälsan för hela kommunen, vilket innebär alla förvaltningar.
Hur sammarbetar ni med ungdomar?
Den minsta tiden går tyvärr åt till möten med ungdomar. Men vi har ju Barbro betalar som ni kanske känner till, dit ungdomar kan vända sig med förslag och idéer. Nu har vi även börjat jobba med ferie-arbetare som vi kallar för ”kommunutvecklarna”, de är 16-18 år gamla och deras uppgift är att ger barnens syn på olika problem. Om vi t.ex. gör en lupp-undersökning (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) och det visar sig att förstörelse är ett stort problem i Kungsbacka enligt ungdomar i undersökningen, då får de ferie-arbetarna komma med förslag om hur de tror att problemet skulle kunna lösas.
Vad har ni gjort för ungdomar i Kungsbacka?
Vi har gjort hemskt mycket anläggningar som idrottshallar, fotbollsplaner och liknande. Vi försöker också få en verksamhet för ungdomar som inte är med i någon förening. På över 50.000 kommuner så är vi nummer 2 i Sverige på att ha bra anläggningar för ungdomar, men det går alltid att göra mer!
Är ni duktiga på att informera ungdomar om vad ni gör?
Nej vi är dåliga på det. Men man kan vända på frågan, ungdomarna är också dåliga på att ta reda på såna saker. Det skulle kunna bli bättre på båda vägar!
Först och främst ska man nog gå med i Barbro betalar, om du går i årskurs åtta fram till gymnasiet årskurs 2. Där kan man påverka. Men det finns alltid saker vi inte kan genomföra men där får ungdomarna alltid ett svar, ofta förstår ungdomarna vad det handlar om när de får svaret. Sedan tycker jag att man ska gå till våran hemsida och kolla läger där, där står det jättemycket grejer.