Hur får man ungdomar att vilja påverka?

En minoritet av Sveriges ungdomar ägnar sig åt politik idag. Många anser att politik är för vuxna och att besluten som ska tas inte rör dem. Men samhället behöver deras röster. Man behöver få unga att förstå att politik handlar om samtligas intressen och är därmed tämligen viktigt att hänga med i.

Bland yngre generationer ses politik som något tråkigt och oväsentligt. Men det kanske inte är så konstigt? Man vågar inte drömma om att man skulle kunna påverka för att man som ung i samhället inte har erfarenhet av politik. Mycket av ungdomars tid går åt till skolan och där pratar man alldeles för lite om politik. Oavsett inriktning på gymnasiet, i grundskolan eller till och med på dagis borde man få chansen att lära sig om hur politik går till i anpassad form efter ålder. Om man redan från start kommer i kontakt med ämnet blir det inte lika främmande när man fyller 18 och har rätt till att rösta i de stora valen.

Enligt Statistiska Centralbyrån var det över tjugo procent från åldrarna 18-29 år som valde att inte rösta i riksdagsvalet. Det är alltså över 300 000 människor av det svenska folket som väljer att inte dela sin åsikt om styret i landet. Många är säkert förstagångsröstare och har inte tillräckligt med information och vet inte vad de ska välja. Vad som behövs är mer information riktad åt yngre som ännu inte får rösta men som ändå skulle gagnas av den. Valkampanjerna borde också anpassas mer efter oss yngre i samhället så att fler lockas av att ta till sig dem. Dessutom är riksdagsvalet inte enda sättet att påverka sin omgivning. Ungdomar under 18 år kan söka eller komma i kontakt med ungdomsfullmäktige i sin kommun och påverka beslut där. I olika kommuner finns verksamheter som hjälper ungdomar att påverka. Men vad som saknas är kunskap om dessa, vilket också borde tas upp mer om i skolan. Varje kommun har heller inte ungdomsfullmäktige och det gör det ännu svårare för ungdomarna att tro att dem räknas.

Jag tror att fler platser där ungdomar kan umgås och syssla med politik på ett roligt sätt skulle fånga mångas blickar. Där kan man peppa och ge varandra det självförtroende som behövs för att våga ändra på något i samhället. Allt måste inte fortsätta vara som det alltid varit i samhället. Man kan påverka oavsett ålder bara man har tålamod och är målinriktad!

Text: Johanna

 

Trackback



Journalistgruppen på Ljud och Bildskolan Kungsbacka

Clara Bergstedt


Emma Grann


Emmy Thörnelöf


Frida Liljeberg


Lisa Palmgren


Mathilda Simmergren


Zackarias Edwall