Små steg till stor förändring

 

Vad kan jag som enskild individ göra i min vardag för att leva mer miljövänligt och inte slösa på jordens resurser och energi? Varje människa kan åstadkomma mycket genom att ändra vårat tankesätt och handla därefter. Det är vi konsumenter som kan påverka tillverkarna, exportörerna, samhället och slutligen vårt jordklot. Här är några tips på vad man kan göra i skolan och hemma för att bidra till en förbättrad miljö.


1. Försök att korta ner duschtiden, och duscha hellre än att bada. Låt inte kranen stå på medan du borstar tänderna eller diskar. Spara på varmvattnet!

2. Gå eller cykla hellre till skolan än att ta bilen.
3. Köp ekologiskt nedbrytbara rengöringsmedel. Vid estetisk verksamhet, använd färger, pennor och papper som är svan-märkt. När det gäller fotografisk verksamhet, be lärarna att lämna in framkallnigs- och fixerings-vätskor till miljöstation.

4. Inskaffa papperskorgar på skolan som är avsedda för endast burkar.
5. När det blir dags för skolan att kassera gamla datorer, lämna de till företag som kan montera ner dem och använda delarna till nya datorer.
6. Se över dina skönhetprodukter; smink, tvål, hårgel m.m. Se till att produkten inte är testad på djur, och inte innehåller massa giftiga ämnen.
7. Släng inte skräpet i naturen! Källsortera avfallet som kommer från skolcafeterian.

8. Be vaktmästaren att sätta upp kvicksilverfria lampor och lysrör. Släck lamporna i de rum du för tillfället inte vistas i. Att även sänka inomhustemperaturen bara några grader gör skillnad! Mindre energiåtgång – och mindre räkning!
9. Utnyttja kollektivtrafiken! Väger man in alla kostnader som tillkommer då man tar bilen till jobbet, som bensin, parkering, motorvärmare, slitage, värdeminskning osv. blir det betydligt mycket dyrare än att köpa ett buss-eller tågkort, och mycket sämre för miljön. Undvik helst att ta bilen vid korta sträckor.



Om man redan tidigt i skolan informerar om miljöhotet och vad varje person kan göra för att hjälpa till, blir det kanske mer naturligt att få in allt detta i vår vardag. Gör ett projektarbete i något ämne där ni kan ta upp lokala miljöfrågor och försök komma fram till en lösning eller åtgärd.

Text och foto: Lisa Palmgren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



Journalistgruppen på Ljud och Bildskolan Kungsbacka

Clara Bergstedt


Emma Grann


Emmy Thörnelöf


Frida Liljeberg


Lisa Palmgren


Mathilda Simmergren


Zackarias Edwall