Ungdomsfullmäktige till Kungsbacka?

Den 7 Juni 2010 lägger Eva Borg (S), fram ett förslag om att inrätta en ungdomsfullmäktige i Kungsbacka kommun. Ungdomsfullmäktige är ett sätt att låta ungdomar påverka politiskt. Tanken är att efterlikna arbetssättet i kommunfullmäktige, detta för att dels ge unga insikt i den demokratiska processen men även för att öka intresset för politik.

 

Eva Borg jobbar i kommunfullmäktige i Kungsbacka kommun. Hon berättar hur hon som politiker märker att det finns ett engagemang och en vilja att förändra bland ungdomar. Enligt henne är ungdomar är inte riktigt nöjda med hur det fungerar idag, därför vill Eva och hennes parti skapa ett ungdomsfullmäktige. Det skulle göra det mer på riktigt och ge chansen att påverka. ”Det är kanske naivt, men alltså alla vi som lever i ett samhälle när man börjar bli vuxen bör vara med och ta ansvar i samhället och kunna vara med och påverka”.

 

I dagsläget får man vända sig till de olika partiers ungdomsorganisationer eller till Barbro betalar om man vill vara med och påverka. Eva säger själv att hon är fullt medveten om Barbro Betalar och den verksamheten, men antyder på att det inte är tillräckligt.

 

Trots ett stort stöd så lades förslaget efter ett tag ner, efter en jämn omröstning. Istället beslutas att nämnden för Fritid ska utreda möjligheterna till att utöka Barbro Betalar.

 

Det har i dagsläget gått lite över ett år sedan motionen lades ner. Resultatet blev att Barbro Betalar fått sina resurser utökade med 50%. Eva Borg har dock inte gett upp förhoppningen om att en dag införa en Ungdomsfullmäktige i Kungsbacka. Hon kommer dock inte att lägga fram en liknande motion samma år som den förra behandlades, men tanken om ungdomsfullmäktige är kvar. ” Vi får väl bearbeta lite folk och få med dem på vår sida. Vi ger inte upp såhär lätt”.

Text: Olivia Carlryd

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback



Journalistgruppen på Ljud och Bildskolan Kungsbacka

Clara Bergstedt


Emma Grann


Emmy Thörnelöf


Frida Liljeberg


Lisa Palmgren


Mathilda Simmergren


Zackarias Edwall